Refraktometr na pivní mladinu-pivovarský cukroměr

Refraktometr (cukroměr) pro měření cukru v pivní mladině a v ovocných šťávách. 2 x stupnice °BX a SG wort

1 150 Kč 950 Kč bez DPH
Skladem
ks
Parametry
  • KódRBR32SG-ATC
  • EAN9323318009390
  • Hmotnost320
  • Popis
  • Dotazy 0
  • Soubory
  • Články 0

Refraktometr (sacharometr) na pivní mladinu, pivovarský cukroměr RBR32SG-ATC

  • refraktometr RBR32SG-ATC pro měření obsahu cukru v pivní mladině, v ovocných šťávách, mléčných nápojích.
  • schopnost měření specifické hmotnosti cukerného roztoku (SG wart)
  • Optický refraktometr (brixmetr) vybavený stupnicí v rozsahu 0 až 32 °Bx. s přesností 0.2 %.
  • Stupnice SG wort (specifická hmotnost mladiny)s rozsahem měření 1.00 až 1.120 s rozlišením 0.001
  • Refraktometr je vybaven automatickou kompenzací teploty.

Formy využití:

  • vhodný pro měření obsahu cukru v pivní mladině (pivní břečce), cukernatosti ovocných a zeleninových šťáv
  • měření koncentraci olejových emulzí (obsah oleje ve vodě), kvalitu mléčných nápojů, kravské mlezivo (kolostrum) a tak podobně.
  • pro pěstitelské pálení ovoce nebo přípravu stále populárnějšího nápoje Cider (Cyder, Cidre, Sidr, někdy také Sajdr)
  • především pro měření cukernatosti ovocného rmutu a kvasu při procesu fermentace (přirozené alkoholové kvašení).
  • Cukernatost zralého ovoce, které je pro přípravu kvasu pro pálenky nejvhodnější.
  • Pokud ale nepotřebujete druhou stupnici se specifickou hmotností pivní mladiny (SG Wort), doporučujeme "variantu refraktometru RBR32-ATC, který najdete také u nás v nabídce.

 Obecné technické parametry:

  • Referenční teplota 20 °C
  • ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
  • Možnost doostření
  • Délka ~ 175 mm
  • Kvalitní technické provedení, kovové tělo přístroje

Obsah balení:

odolné plastové pouzdro, refraktometr, čistící hadřík, pipeta pro odběr, šroubováček, český návod

Příklad a způsob měření:

Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně odečíst výslednou hodnotu.

100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.

Výpočet % alkoholu v prokvašené pivní mladině:

Před hlavním kvašením změřte % cukernatosti pomocí refraktometru.

stupnice refraktometru ukazuje hodnotu například 12°bx = 12g cukru ve 100 g roztoku, který se budem kvašením spotřebovávat. Hodnotu použijete při výpočtu % alkoholu.

  1. Víte, z kolikaprocentní mladiny jste pivo vařil (např. těch 12 % co jste naměřili před kvašením), a hodnotu vyhledáte v horním řádku přiložené tabulky s rozsahem hodnot 8,0 až 20. 
  2. Prokvašené pivo změříte refraktometrem  (naměřil jste např. 6 °Bx) a odečtenou hodnotu vyhledáte v levém sloupci tabulky s hodnotami 3,5 až 12,7 (v souborech ke stažení)
  3. Na průsečíku sloupce 12 % a řádku 6 °Bx naleznete hodnotu zbytkového extraktu v prokvašeném pivu - v našem případě je to 2,2 % +/- 0,2 %. 

Z hodnoty zbytkového extraktu je poté možné dopočítat přibližný obsah alkoholu.

12g (cukr v mladině) - 2,2g (zbytkový cukr z tabulky po kvašení)=9,8g (spotř. cukr kvašením)

 9,8g (spotř. cukr kvašením) / 2,065 g (množství spotřebovaného cukru na 1g alkoholu) = 4,75% hm.% alcoholu

0 Dotazy

Návod refraktometr
Formát.pdf Velikost 2.602 MB Stáhnout
Doprava zdarma
Při nákupu nad 10 000 Kč
již 13 let na trhu
Tradice od roku 2006
ŠIROKÝ SORTIMENT
5 000 položek zboží skladem

Pivotéka je obchod s alkoholem

Potvrďte prosím, že je vám více než 18 let.