Refraktometr na pivní mladinu-pivovarský cukroměr








Refraktometr (cukroměr) pro měření cukru v pivní mladině a v ovocných šťávách. 2 x stupnice °BX a SG wort
- KódRBR32SG-ATC
- EAN9323318009390
- Hmotnost0,3 kg
-
Popis
-
Dotazy 0
-
Soubory 1
-
Články 0
-
Hodnocení 20
Refraktometr (sacharometr) na pivní mladinu, pivovarský cukroměr RBR32SG-ATC
- refraktometr RBR32SG-ATC pro měření obsahu cukru v pivní mladině, v ovocných šťávách, mléčných nápojích.
- schopnost měření specifické hmotnosti cukerného roztoku (SG wart)
- Optický refraktometr (brixmetr) vybavený stupnicí v rozsahu 0 až 32 °Bx. s přesností 0.2 %.
- Stupnice SG wort (specifická hmotnost mladiny)s rozsahem měření 1.00 až 1.120 s rozlišením 0.001
- Refraktometr je vybaven automatickou kompenzací teploty.
Stupnice SG wort jedná se ospeciální stupnici pro měření specifické hmotnosti pivní mladiny s jejíž pomocí zjistíte hustotu s rozsahem měření 1.000 až 1.120 a s rozlišením 0.001. Tato stupnice se hojně používá v anglicky mluvících zemích a pokud čerpáte inspiraci ze zahraničních receptů většinou se s údají v ní uvedených setkáte. Vztah mezi klasickou stupnicí Plato běžně zaužívanou v ČR (pivo 10 °, 12 °) a specifickou hmotností (SG) není lineární, ale přibližně lze uvést takto 1 ° Plato se rovná čtyřem SG
Příklad 12 ° Plato odpovídá hustotě 1,048 (12 x 4 x 0.001)
Stupnice °Bx rozsah 0 až 32 °Bx s rozlišením odečtu 0.2 °Bx. Univerzální stupnici Brix lze použít také při pěstitelském pálení ovoce - především pro měření cukernatosti ovocného kvasu a rmutu při procesu fermentace (přirozené alkoholové kvašení). Symbol °Bx uvádí poměr hmotnosti cukru (sacharózy) a vody, ve které je dané množství cukru rozpuštěno. 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.
Postup měření Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně přečíst výslednou hodnotu. Obecné technické parametry Referenční teplota 20 °C ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C) Možnost doostření Délka ~ 175 mm
Obsah balení
- odolné plastové pouzdro,
- refraktometr,
- čistící hadřík,
- pipeta pro odběr,
- šroubováček,
- český návod
- Kovové tělo přístroje
Formy využití:
- vhodný pro měření obsahu cukru v pivní mladině (pivní břečce), cukernatosti ovocných a zeleninových šťáv
- měření koncentraci olejových emulzí (obsah oleje ve vodě), kvalitu mléčných nápojů, kravské mlezivo (kolostrum) a tak podobně.
- pro pěstitelské pálení ovoce nebo přípravu stále populárnějšího nápoje Cider (Cyder, Cidre, Sidr, někdy také Sajdr)
- především pro měření cukernatosti ovocného rmutu a kvasu při procesu fermentace (přirozené alkoholové kvašení).
- Cukernatost zralého ovoce, které je pro přípravu kvasu pro pálenky nejvhodnější.
- Pokud ale nepotřebujete druhou stupnici se specifickou hmotností pivní mladiny (SG Wort), doporučujeme "variantu refraktometru RBR32-ATC, který najdete také u nás v nabídce.
Obecné technické parametry:
- Referenční teplota 20 °C
- ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
- Možnost doostření
- Délka ~ 175 mm
- Kvalitní technické provedení, kovové tělo přístroje
Obsah balení:
odolné plastové pouzdro, refraktometr, čistící hadřík, pipeta pro odběr, šroubováček, český návod
Příklad a způsob měření:
Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně odečíst výslednou hodnotu.
100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.
Výpočet % alkoholu v prokvašené pivní mladině:
Před hlavním kvašením změřte % cukernatosti pomocí refraktometru.
stupnice refraktometru ukazuje hodnotu například 12°bx = 12g cukru ve 100 g roztoku, který se budem kvašením spotřebovávat. Hodnotu použijete při výpočtu % alkoholu.
- Víte, z kolikaprocentní mladiny jste pivo vařil (např. těch 12 % co jste naměřili před kvašením), a hodnotu vyhledáte v horním řádku přiložené tabulky s rozsahem hodnot 8,0 až 20.
- Prokvašené pivo změříte refraktometrem (naměřil jste např. 6 °Bx) a odečtenou hodnotu vyhledáte v levém sloupci tabulky s hodnotami 3,5 až 12,7 (v souborech ke stažení)
- Na průsečíku sloupce 12 % a řádku 6 °Bx naleznete hodnotu zbytkového extraktu v prokvašeném pivu - v našem případě je to 2,2 % +/- 0,2 %.
Z hodnoty zbytkového extraktu je poté možné dopočítat přibližný obsah alkoholu.
12g (cukr v mladině) - 2,2g (zbytkový cukr z tabulky po kvašení)=9,8g (spotř. cukr kvašením)
9,8g (spotř. cukr kvašením) / 2,065 g (množství spotřebovaného cukru na 1g alkoholu) = 4,75% hm.% alcoholu
0 Dotazy
Návod refraktometr | Formát.pdf | Velikost 2.602 MB | Stáhnout |
- funguje
- funguje
- Spolehlivé dodání
- Bezpečné zabaleni
- Dobré ceny
- individuální množství
- dražší dopravné z důvodu bezpečnosti
- Rychlost, splehlivost ,
- Spolehlivost
- Rychlost dodání, vše perfektní
- Nabízí možnost skoro všech dopravců v ČR
- Bohužel jsem zvolil DPD .. Vážení tuto chybu jako já nedělejte !
- rychlost expedice - okamžitě
- Skvělý obchod
- Chybí slevové kupóny
- Rychlost dodání a komunikace
- Přehledné stránky
- Kvalita zboži
- vše skladem
- rychlost expedice
- Rychlost dodání.
- Rychlost doručení
- Stručný návod v balení
- Široký výběr zboží
- Zboží bylo rychle dodáno
- Nic