Refraktometr na pivní mladinu-pivovarský cukroměr







Refraktometr (cukroměr) pro měření cukru v pivní mladině a v ovocných šťávách. 2 x stupnice °BX a SG wort
- KódRBR32SG-ATC
- EAN9323318009390
- Hmotnost0,3 kg
-
Popis
-
Dotazy 0
-
Soubory 1
-
Články 0
-
Hodnocení 20
Refraktometr (sacharometr) na pivní mladinu, pivovarský cukroměr RBR32SG-ATC
- refraktometr RBR32SG-ATC pro měření obsahu cukru v pivní mladině, v ovocných šťávách, mléčných nápojích.
- schopnost měření specifické hmotnosti cukerného roztoku (SG wart)
- Optický refraktometr (brixmetr) vybavený stupnicí v rozsahu 0 až 32 °Bx. s přesností 0.2 %.
- Stupnice SG wort (specifická hmotnost mladiny)s rozsahem měření 1.00 až 1.120 s rozlišením 0.001
- Refraktometr je vybaven automatickou kompenzací teploty.
Formy využití:
- vhodný pro měření obsahu cukru v pivní mladině (pivní břečce), cukernatosti ovocných a zeleninových šťáv
- měření koncentraci olejových emulzí (obsah oleje ve vodě), kvalitu mléčných nápojů, kravské mlezivo (kolostrum) a tak podobně.
- pro pěstitelské pálení ovoce nebo přípravu stále populárnějšího nápoje Cider (Cyder, Cidre, Sidr, někdy také Sajdr)
- především pro měření cukernatosti ovocného rmutu a kvasu při procesu fermentace (přirozené alkoholové kvašení).
- Cukernatost zralého ovoce, které je pro přípravu kvasu pro pálenky nejvhodnější.
- Pokud ale nepotřebujete druhou stupnici se specifickou hmotností pivní mladiny (SG Wort), doporučujeme "variantu refraktometru RBR32-ATC, který najdete také u nás v nabídce.
Obecné technické parametry:
- Referenční teplota 20 °C
- ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
- Možnost doostření
- Délka ~ 175 mm
- Kvalitní technické provedení, kovové tělo přístroje
Obsah balení:
odolné plastové pouzdro, refraktometr, čistící hadřík, pipeta pro odběr, šroubováček, český návod
Příklad a způsob měření:
Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně odečíst výslednou hodnotu.
100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.
Výpočet % alkoholu v prokvašené pivní mladině:
Před hlavním kvašením změřte % cukernatosti pomocí refraktometru.
stupnice refraktometru ukazuje hodnotu například 12°bx = 12g cukru ve 100 g roztoku, který se budem kvašením spotřebovávat. Hodnotu použijete při výpočtu % alkoholu.
- Víte, z kolikaprocentní mladiny jste pivo vařil (např. těch 12 % co jste naměřili před kvašením), a hodnotu vyhledáte v horním řádku přiložené tabulky s rozsahem hodnot 8,0 až 20.
- Prokvašené pivo změříte refraktometrem (naměřil jste např. 6 °Bx) a odečtenou hodnotu vyhledáte v levém sloupci tabulky s hodnotami 3,5 až 12,7 (v souborech ke stažení)
- Na průsečíku sloupce 12 % a řádku 6 °Bx naleznete hodnotu zbytkového extraktu v prokvašeném pivu - v našem případě je to 2,2 % +/- 0,2 %.
Z hodnoty zbytkového extraktu je poté možné dopočítat přibližný obsah alkoholu.
12g (cukr v mladině) - 2,2g (zbytkový cukr z tabulky po kvašení)=9,8g (spotř. cukr kvašením)
9,8g (spotř. cukr kvašením) / 2,065 g (množství spotřebovaného cukru na 1g alkoholu) = 4,75% hm.% alcoholu
0 Dotazy
Návod refraktometr | Formát.pdf | Velikost 2.602 MB | Stáhnout |
- Komunikace super
- Rychlost doručení
- Rychlost dodávky - ve středu večer objednáno, v pátek dopoledne dodáno
- Rychlé vyřízení a dodání.
- bezproblemovy nakup, rychle dodani
- Hromada veci na vyber
- Rychle dorucenie tovaru
- Velký výběr sudového i lahvového piva skladem + další doplňkový sortiment.
- dobrá komunikace
- dobrý výběr, rychlé dodání
- Super ceny
- Rýchle dodanie. Objednávka zadaná v sobotu aj zaplatená a v utorok bola objednávka doma