Umělé sycení domácího piva při druhotném kvašení

Umělé sycení piva CO2 během domácího vaření, zejména při druhotném kvašení, je proces, který umožňuje pivovarníkům přesněji kontrolovat množství rozpuštěného oxidu uhličitého v pivu, což ovlivňuje jeho perlivost a celkovou chuť. Tento postup je alternativou k tradičnímu metodě sycení, při které se využívá zbytkového cukru a kvasinek v pivu k produkci CO2. Umělé sycení je rychlejší, předvídatelnější a poskytuje větší kontrolu nad výsledným produktem.

Návod na umělé sycení piva při druhotném kvašení

Umělé sycení piva CO2 během domácího vaření, zejména při druhotném kvašení, je proces, který umožňuje pivovarníkům přesněji kontrolovat množství rozpuštěného oxidu uhličitého v pivu, což ovlivňuje jeho perlivost a celkovou chuť. Tento postup je alternativou k tradičnímu metodě sycení, při které se využívá zbytkového cukru a kvasinek v pivu k produkci CO2. Umělé sycení je rychlejší, předvídatelnější a poskytuje větší kontrolu nad výsledným produktem. Zde je základní popis a návod, jak na to.

Potřebný Materiál:
CO2 bomba
Redukční ventil na plyn CO2 
rychlospojka na redukční ventil
Hadice odolné vůči tlaku
Rychlospojky s kyvetou pro ležení (lze použít i varianta ležení v klasickém sudu nebo fermzille)
Čistý, dezinfikovaný soudeček nebo fermentační tanksterilizační přípravky
sterilizační přípravky 

Postup:

1. Příprava piva:
Pomocí hustoměru nebo cukroměru se ujistěte se, že vaše pivo dokončilo primární fermentaci a je připraveno na druhotné kvašení nebo přímo na sycení. 
Stočte pivo do čistého, dezinfikovaného soudečku kyvety. Snažte se stočit vykvašenou mladinu bez pevných částic a zbytků kvasinek, které se usadili na dlno.
2. Připojení CO2:
Připojte CO2 bombu pomocí hadic a rychlospojek k soudku nebo  kyvetě nebo jiné ležácké nádobě . Ujistěte se, že všechny spoje jsou pevně utažené a nepropouštějí.
3. Nastavení tlaku:
Nastavte regulátor tlaku na CO2 bombě. Tlak, který potřebujete, závisí na typu piva, které vyrábíte, a na teplotě, při které pivo sycíte. Obecně platí, že většina piv se sycí při tlaku mezi 1,0 a 2,5 baru (15 až 36 PSI), při teplotě kolem 2°C až 12°C.

Poznámka: Můžete použít kalkulačku carbonizace v závislosti na teplotě a druhu piva.

4. Sycení:
Nechte CO2 působit na pivo po dobu několika dnů. Doba sycení závisí na požadované úrovni perlivosti a teplotě, při které pivo sycíte. Obvykle to trvá 2 až 7 dnů.
5. Kontrola a úprava:
Pravidelně kontrolujte úroveň sycení piva. Můžete to udělat ochutnávkou nebo měřením tlaku v soudečku. Pokud je potřeba, upravte tlak CO2, aby se dosáhlo požadované úrovně perlivosti.
6. Odpojení a skladování:
Jakmile dosáhnete požadované úrovně sycení, odpojte CO2 a soudeček uskladněte na chladném místě, dokud nebude pivo připraveno k podávání.
Důležité Tipy:
Před sycením se ujistěte, že jsou všechny vaše nádoby a zařízení čisté a dezinfikované.
Během sycení sledujte teplotu piva, protože to ovlivňuje rozpustnost CO2. Rozpustnost CO2 v nápoji se snižuje s rostoucí teplotou. To znamená, že studené nápoje mohou obsahovat více rozpuštěného CO2, což vede k větší perlivosti nebo bublinkám. Naopak, když se nápoj oteplí, schopnost udržet CO2 klesá a bublinky začnou unikat ven, což snižuje perlivost nápoje.

Doprava zdarma
Při nákupu nad 10 000 Kč
již 18 let na trhu
Tradice od roku 2006
ŠIROKÝ SORTIMENT
5 000 položek zboží skladem

Pivotéka je obchod s alkoholem

Potvrďte prosím, že je vám více než 18 let.