Ležák v pivovaru Grainfather

Ukázka jak lze snadno uvařit domácí pivo jako profesionál v domácím pivovaru Grainfather.

  • Grainfather je domácí pivovar, který navrhnuli pivovarští mistři pro kvalitní výrobu piva i v domácích podmínkách
    v pivovaru provedete všechny fáze infuzního způsobu vaření piva vystírání, scezování, chmelovar i zchlazení
  • Elegantní vzhled, uživatelsky přívětivý, intuitivní design a inovativní funkce, pro to aby si výborné domácí pivo uvařil i naprostý laik s minimálními znalostmi.
  • pivovar Grainfather je vyroben z vysoce kvalitní nerezové oceli o objemu 30 l s maximální kapacitou várky 25l hotového piva 


  • Grainfather je elektricky napájen a navrženy pro použití v interiéru. 
  • Není třeba plynové hořáky,plotýnky, stačí zapojit a vařit.
  • Je vybavena dvojitým výkonem (500wat a 2000wat) pro správné použití v závislosti na tom, v jaké fázi se recept nachází.
    500 watt výkon se používá ve fázích kdy hrozí velké riziko připálení.
  • Druhý 2000wat výkon se používá k rychlému přivedení díla do varu před chmelovarem po rmutu.
  • Grainfather chytře přepíná mezi nimi podle potřeby. 
  • Po scezení do chmelovaru je zapotřebí cca 20 minut času



Suroviny dávka na 25l mladiny:

  • slad plzeňský 5Kg
  • slad mnichovský 15 EBC 0,6 Kg
  • chmel žatecký poloranný červeňák_ 80g
  • voda pro vystírání 18,6 l
  • voda pro vyslazování 17,4 l
  • pivovarské kvasnice Saflager w-34/70 1 balení
  • maltóza nebo fermentační drops pro dodatečné nasycení 3g / 0,5l piva

Příprava - minipivovar Grainfather

Připravíme si všechny potřebné suroviny. Odvážíme si přesné množství sladu, chmel si odvážíme do 3 misek pro jednotlivé úseky chmelovaru (1. 30g, 2. 35g, 3. 15g)
TIP | pokud nemáme možnost ohřevu vody pro vyslazování, ohřejeme si vodu v bojleru a přečerpáme si ji do fermentační nádoby. Po dokončení vystírky bude mít voda ideální teplotu pro scezování (72 - 75 °C), případně teplotu upravíme teplou/studenou vodou. Do boileru nalijeme 18,6 l vody. K odměření můžeme použít měrku, která je umístěná na vnitřní stěně bojleru
na displeji nastavíme teplotu 55°C, vložíme vnitřní koš a necháme vodu ohřát. Do bojleru vložíme vnitřní koš. Do koše je nutné vložit trubičku, která slouží a) jako krytka, aby nepropadl slad při plnění do bojleru b) jako přepad výškově nastavitelný přepad při vystírce.

Vystírka - minipivovar Grainfather

Do koše za stálého míchání nasypeme celé množství našrotovaného sladu, nasadíme horní část koše (přiklopíme slad) a sundáme horní část trubičky. Nastavíme výšku přepadu dle potřeby tak, aby v případě, že voda přes mláto protéká moc pomalu, mohla voda protéct přepadem zpět dolů na ohřívač. V opačném případě hrozí přehřátí topné spirály a vyskočení pojistky na dně přístroje. Po nastavení potřebné výšky nasadíme HORNÍ ČÁST PŘEPADU na trubičku.

TIP | ve spodní části bojleru se náchází teplotní pojistka. Tato pojistka se vypíná v případě, že se začne přehřívat dno a začne hrozit, že se bojler připálí. V tomto případě doporučujeme odčerpat mladinu do jiné nádoby, bojler vyčistit, znovu zapnout pojistku a teprve potom pokračovat ve vaření. Pokud budete opakovaně zapínat pojistku a ve vaření pokračovat, zcela jistě se vám dno bojleru připálí. Tyto připáleniny není snadné následně snadno vyčistit ani s pomocí GRAINFATHER čističe

nasadíme cirkulační nástavec na čerpadlový okruh, otevřeme kouhout a zapneme cirkulační okruh do polohy ON, míchání musí být zapnuto po celou dobu procesu vaření, i při teplotních prodlevách, teplota může po smíchání sladu s vodou mírně klesnout. Nyní nastavíme teplotu na hodnotu 55°C
vystírání probíhá v těchto teplotních fázích a časech:
1. od dosažení teploty55°C | 25 minut
2. od dosažení teploty 62°C | 25 minut
3. od dosažení teploty 72°C | 25 minut
4. odrmutovací teplota 76°C | 10 minut

Scezování - Minipivovar Grainfather

po dokončení vystírky zcedíme dílo vyzvednutím vnitřního koše. Koš zvedneme nad hranu pivovaru a usadíme ho na zarážky umístěné v plášti
TIP | pivovar doporučujeme umístit co nejníže k podlaze. Usnadní vám to vyjmutí koše s mlátem a vyslazování horkou vodou
mláto postupně prolejeme 15,5 l horké vody, kterou jsme si připravili během vystírky
dle konzistence mláta se může lišit doba, která bude zapotřebí, aby voda přes mláto protekla. Pokud to trvá příliš dlouho, vyjmeme horní kryt koše a mláto prořízneme do kříže dlouhým nožem
po dokončení vyslazování odebereme koš s mlátem a dáme ho stranou
tlačítka nastavíme do polohy BOIL | NORMAL. To znamená, že sladinu uvedeme k varu a nastavení teploty na trermostatu nebude bráno v potaz

Chmelovar - minipivovar Grainfather

sladinu uvedeme k varu a počkáme, až přestane pěnit, var je signalizován "pípáním", které můžeme vypnout stlačením vypínače na ovladači."
TIP | doporučujeme používat sítko na chmel. Předejdeme tím usazení chmelu v cirkulačním čerpadle
postupně přidáváme dávky chmelu dle receptu:
1. první dávka chmelu Žatecký poloranný červeňák - 30g - vaříme 45 minut
2. druhá dávka chmelu Žatecký poloranný červeňák - 35g - vaříme 35 minut
3. třetí dávka chmelu Žatecký poloranný červeňák - 15g - vaříme 10 minut

Chlazení - Minipivovar Grainfather

na bojler nasadíme skleněné víko, na které postavíme protiproudový chladič, delší konec průhledné hadičky vložíme do fermentační nádoby, kratší konec se šroubením připevníme na oběhové čerpadlo, červená hadička slouží k odvodu teplé chladící vody - vložíme ji do dřezu nebo ji napojíme na odpadní hadici

TIP | voda, která vychází z červené hadice je nezávadná, můžeme jí použít například k zalití květin
na modrou hadičku připojíme přívod studené vody, otevřeme ventil a spustíme oběhové čerpadlo. Takto dílo schladíme a zároveň přetáhneme do fermentační nádoby
chlazení je velmi účinné. V závislosti na teplotě chladící vody je možné schladit mladinu ihned na +- 20°C. Není nutné ji chladit opakovaně

Fermentace - Minipivovar Grainfather

Do menšího množství mladiny o teplotě 20 - 22°C , kterou jsme si přetáhli do sklenice, přidáme 1 balení spodních kvasnic Saflager w-34/70 a necháme je rehydratovat
několikrát za sebou obsah přelijeme do druhé nádoby a zpět, aby se kvasnice provzdušnily a rychleji nastartovaly. Obsah necháme následně odpočinout alespoň 30 minut
během čekání si změříme hustotu mladiny. To je důležité, abychom mohli stanovit konečnou stupňovitost piva a hlavně dobu, kdy budeme stáčet k sekundárnímu kvašení. Naměřili jsme hodnotu 12,3% Brix (může se lišit na základě vyvyřené vody) po nastartování kvasnic je nalijeme do fermentační nádoby, obsah dobře promícháme a uzavřeme poklicí s kvasnou zátkou.
Uložíme při teplotě kolem 11°C 6-10 dní v závislosti na koncentraci mladiny a stavu kvasnic

TIP | první den je dobré fermentovat při vyšší teplotě, cca. 15°C. Při této teplotě se kvasnice snadněji množí a je větší záruka, že se rychleji "rozběhnou" stáčet budeme při hustotě 6,2% Brix, aby mělo pivo následně jestě potenciál vytvořit v láhvích CO2 a mělo říz. Případně je potřeba přidat kvasný cukr (maltózu) v množství 3g / 0,5 l

4 189 Kč / ks Po objednání do 14 dnů

1 100 Kč / ks Skladem
11 % Sleva
doporučujeme
Doprava zdarma
Při nákupu nad 5000 Kč
již 11 let na trhu
Tradice od roku 2006
ŠIROKÝ SORTIMENT
5 000 položek zboží skladem