Pivo z mladinového koncentrátu

Návod s ukázkou videa pro snadnou výrobu domácího piva z mladinových koncentrátů Jedná se o nejjednodušší způsob výroby domácího piva. Ideální pro každého začátečníka.

Domácí pivo z mladinových koncentrátů
Příprava piva z mladinových koncentrátů je nejjednodušší a nejrychlejší cesta výroby piva v domácích podmínkách. Mladinový koncentrát je mladina uvařena v profesionálním pivovaru zbavená vody. Výhodou je jistota neměnné receptury a zaručená kvalita surovin. Princip výroby piva z těchto koncentrátů je velmi jednoduchý a spočívá v tom, že do vody přidáme vodu, popřípadě doplníme kvasné cukry a necháme prokvasit. V následujících řádcích Vám poskytneme návod jak si připravit vlastní pivo z mladinového koncentrátu.

Jednou z hlavních podmínek úspěchu je čistota a sterilita všech nádob a příslušenství, které používáme při výrobě. Případné napadení divokými kvasinkami znehodnotí vaše pivo a budete zklamáni výsledkem vašeho úsilí.

  1. Příprava mladiny: Obal s koncentrátem položíme do horké vody. Po zahřátí se hustý koncentrát lépe vyprázdní do fermentační nádoby. Koncentrát vylijeme do fermentační nádoby. Poté přilijeme cca 3,5 l horké převařené vody a mícháme tak dlouho, dokud koncentrát není zcela rozpuštěn. Následně přidáme kvasný cukr (sladový výtažek, dextróza, maltóza) a znovu důkladně promícháme. Množství cukrů, koncentrátu a vody ovlivňují budoucí stupňovitost a obsah alkoholu a proto změnou jejich množství způsobí změnu obsahu alkoholu a stupňovitost. Základní receptura uvádí 1,7 kg sladového výtažku na jeden mladinový koncentrát. Pokud chcete získat pivo lehčí, můžete snižovat kvasné cukry nebo přidat vodu. Rozhodně doporučujeme vyhnout se sacharóze (řepné cukry). Poté dolijeme vodou (převařenou) tak, aby výsledná teplota byla cca 20°C   a celkové množství vody dle množství uvedené na koncentrátu (většinou do 23l) a důkladně promícháme.
  2. Hlavní kvašení: Po dosažení teploty 18-22 ° C, otevřete sáček s kvasinkami, přidejte je do fermentační nádoby a řádně promíchejte sterilním míchadlem.  Po uplynutí tří minut zopakujte míchání a těsně uzavřete víko fermentační nádoby s kvasnou zátkou a těsněním. Do kvasné zátky nalijeme do poloviny vodu. Fermentační nádobu umístěte na temné místo s teplotou v rozmezí 18-20 ° C (záleží na druhu kvasnic a druhu piva = svrchní nebo spodní kvašení. Teplota hraje významnou roli při prvotní fermentaci a výrazně ovlivňuje kvalitu piva, proto pozorně sledujte, zda je teplota během fermentaci na hodnotách doporučené teploty daných kvasnic. (svrchní kvašení +-20°C a spodní kvašení 11-15°C. Primární fermentace trvá asi 5-10 dnů, v závislosti na druhu koncentrátu a teplotě při fermentaci. Primární fermentace je ukončena, když voda v kvasné zátce přestane bublat. Předpokladem je, aby fermentační nádoba byla kvalitně uzavřena. Pokud kvasíme bez kvasné zátky v oteřené fermentační nádobě uvidíme, že spadne pěna a kvašení se zastaví. 
  3. Sekundární kvašení: (druhotné dokvašování): Máme-li jistotu, že hlavní kvašení je ukončeno a kvasná zátka má vyrovnané hladiny, přistoupíme ke stáčení. Můžeme použít skleněné láhve, PET láhve, nebo můžeme pivo stočit do soudků (kegů). UPOZORNĚNÍ! PET láhve musí být určeny pro dokvašování piva a skleněné láhve nesmí být na jedno použití (nevratné láhve neodolávají tlaku). Pivo stáčíme za pomocí plnicí tyčinky "stáčeč", kterou za pomoci redukce nasuneme na vypouštěcí ventil fermentoru. Před stočením doporučujeme asi 2 dl piva odlít. Tímto způsobem se zbavíme kalu usazeném ve ventilu. Při plnění nasuneme láhev na stáčeč tak, aby se ventil stáčeče dotknul dna láhve a tím se ventil stáčeče uvolní. Použitím stáčeče zamezíme pěnění piva při stáčení. Stáčeč vytáhneme ode dna ve chvíli, když je láhev zcela plná. Při vysunutí stáčeče vznikne prostor pro nahromadění kysličníku. Po stočení přidáme fermentační drops nebo dextrózu. Fermentační drops je speciálně připraven pro domácí vaření piva a jeho úkolem je vytvořit kysličník uhličitý a napěnit pivo při druhotné fermentaci.  Na 0,5 l vložíme 1 tabletu dropsu, nebo můžeme použít 3 g dextrózy.
  4. Po vložení dropsu (dextrózy) láhev zazátkujeme a několikrát převrátíme dnem vzhůru, aby se cukr lépe rozpustil. Uložíme na temné místo s teplotou kolem 20 ° C a necháme  cca 10 dní, potom uložíme na temné a chladné místo. POZOR - vždy uložte do láhve ve vertikální poloze, aby se kvasinky usadily na dně láhve. Po uplynutí této doby je vaše pivo připravená ke konzumaci, nicméně doporučujeme ponechat pivo zrát delší dobu a nechat tak vyniknout jeho plné a bohaté chuti. Některé druhy piv můžete nechat zrát i více než 24 měsíců.

 

535,00 Kč/ ks Info na prodejně
18 % Sleva
akce
Doprava zdarma
Při nákupu nad 10 000 Kč
již 18 let na trhu
Tradice od roku 2006
ŠIROKÝ SORTIMENT
5 000 položek zboží skladem

Pivotéka je obchod s alkoholem

Potvrďte prosím, že je vám více než 18 let.