

Univerzální refraktometr brix na ovocné šťávy a mléčné nápoje RBR32-ATC
- Přístroj pro měření vlastnosti kapaliny pomocí lomu světla.
- Optický refraktometr (brixmetr) vybavený stupnicí v rozsahu 0 až 32 °Bx. s přesností 0.2 %.
- Refraktometr je vybaven automatickou kompenzací teploty.
Formy využití:
- vhodný pro měření obsahu cukru v pivní mladině (pivní břečce), cukernatosti ovocných a zeleninových šťáv
- měření koncentraci olejových emulzí (obsah oleje ve vodě), kvalitu mléčných nápojů, kravské mlezivo (kolostrum) a tak podobně.
- pro pěstitelské pálení ovoce nebo přípravu stále populárnějšího nápoje Cider (Cyder, Cidre, Sidr, někdy také Sajdr)
- především pro měření cukernatosti ovocného rmutu a kvasu při procesu fermentace (přirozené alkoholové kvašení).
- Cukernatost zralého ovoce, které je pro přípravu kvasu pro pálenky nejvhodnější.
Obecné technické parametry:
- Referenční teplota 20 °C
- ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
- Možnost doostření
- Délka ~ 175 mm
- Kvalitní technické provedení, kovové tělo přístroje
Obsah balení:
odolné plastové pouzdro, refraktometr, čistící hadřík, pipeta pro odběr, šroubováček, český návod
Příklad a způsob měření:
Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně odečíst výslednou hodnotu.
100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.