Produkt přidán do košíku.

Jak vybrat výčepní zařízení

Parametry podle kterých správně vybrat výčepní zařízení na pivo

zde se vás pokusíme správně navést na ideální výčepní zařízení pro vaše potřeby.

  • Chlazení na pivo VODNÍ, KONTAKTNÍ nebo LUXUSNÍ ?

  1. KONTAKTNÍ chlazení na pivo je nejprodávanější variantou výčepů vhodných při domácím i profesionálním využití. Hlavní výhodou je mobilita.
  2. VODNÍ (restaurační) chlazení je především vhodné pro gastro a hospody. Výčepní zařízení je nemobilní a vhodné pro napojení na výčepní stojan.
  3. LUXUSNÍ chlazení je stejné jako první varianta KONTAKTNÍ, pouze je kladen důraz na desisgn. 
  • Jak výkonné chlazení?

Prvním a nejdůležitějším parametrem výběru výčepního zařízení je zvolit správný a dostačující výkon (množství vychlazených piv za hodinu). Tento požadavek je u každého jiný. Jiný výkon potřebuje hospoda a jiný potřebuje jedinec pro potřeby domácí oslavy, posezení na chatě nebo doma pod pergolou. Tento parametr je vždy uveden u názvu výčepního zařízení a je udán v litrech. Například Lindr PYGMY 20 má výkon 20 litrů/hodinu. Pro průměrnou oslavu například 10-15 lidí je ideální dostačující výkon 20-25 l/h což je například PYGMY 20 nebo PYGMY 20/K

  • Pro domácí využití, zahradní párty a menší rodinné oslavy stačí zařízení s výkonem 15–25 l/hod.
  • Na větší společenské akce, oslavy a události se doporučuje pivní chlazení s výkonem minimálně 35 l/hod.
  • Při pivních slavnostech a velkých akcích se stovkami hostů se osvědčily výčepy s výkonem nad 60 l/hod.
  • Chlazení s kompresorem nebo bez?

Všechny typy se vyrábějí ve variantě s vestavěným kompresorem nebo bez vestavěného kompresoru. Některá výčepní zařízení mají zabudovaný automatický kompresor. Odpadají tak veškeré starosti s tlakováním sudu. Kompresor totiž sám hlídá tlak v sudu a podle nastavené hodnoty se automaticky zapíná nebo vypíná.  Pokud má chlazení integrovaný kompresor je to v názvu označeno písmenem /K. Například KONTAK 40/K, PYGMY 20/K atd. Pokud se rozhodnete pro variantu bez kompresoru, budete potřebovat přídavné tlačné medium což je třeba bomba s plynem, kompresor, autopumpa a jiné. Pouze počítejte s tím, že pivo tlačené vzduchem se musí do 24 hodin spotřebovat jinak se rychle kazí.

Pro napojení klasické tlakové láhve s CO2 nebo biogonem budete potřebovat redukční ventil. Pokud se tedy rozhodnete pro tento způsob tlakování, nezapomeňte se ujistit, že je veškeré příslušenství přibalené k výčepnímu zařízení. V opačném případě budete muset odpovídající ventil dokoupit (pokud jej daný komplet již neobsahuje).

  • Jakou narážecí hlavu Bajonet, Plochá nebo Kombi ?

Pro naražení KEG sudu (sudy o objemu 10 l až 50 l určené pro uskladnění piva či jiných nápojů) a jeho připojení na výčepní zařízení budete potřebovat vhodný naražeč. V ČR jsou tři druhy narážecích hlav PLOCHÁ, BAJONET, KOMBI. Narážecí hlava slouží k propojení výčepního zařízení a sudu.  Naražeče se někdy nazývají jako narážecí hlavy, narážecí hlavice nebo hlavy na sudy. 
Nejčastěji používanými typy narážečů jsou bajonet a plochá, nejméně rozšířená je hlava kombi, která se používá i k naražení originál keg sudu Kofoly a dalších limonád. Žádný ze tří druhů uvedených naražečů není mezi sebou zaměnitelný. Naražeče na KEG sudy jsou univerzální – lze je použít na různá pivní chlazení bez ohledu na jejich výrobce. Je však nutné zvolit správné rychlospojky k hadicím.

 Narážecí hlava kombi má matoucí název, protože je použitelná jen pro uzávěr sudu kombi.

 Stačí zjistit název pivovaru a podle následujících seznamů vybrat ten správný naražeč.

  1. Seznam pivovarů pro narážecí hlavu bajonet
  2. Seznam pivovarů pro narážecí hlavu plochou
  3. seznam pivovarů pro narážecí hlavu kombi

Bez narážecí hlavy vaše chlazení nebude kompletní a použitelné. 

Pokud si nebudete jisti s výběrem výčepního zařízení neváhejte nás kontaktovat na některém z kontaktních telefonů. rádi pomůžeme s výběrem.